Wat zou er gebeuren als je Google onze arbeidsmarkt zou laten herontwerpen? Die gedachte kwam vrijdag 23 juli bij me op. Ik ben toen naar De Digitale Werkplaats geweest. Onder deze naam hield Google een week lang inspirerende workshops in De Wolkenfabriek. Een toepasselijke plek voor een bedrijf dat wil dat we allemaal in de Cloud gaan werken. Vrijdag gingen de workshops over zoeken naar werk. Aan de orde kwamen Het belang van online zichtbaarheid, Personal Branding, en Slimmer samenwerken in de Cloud.

De Wolkenfabriek in Groningen. Foto: Marco in ‘t Veldt

Ondanks alle inspiratie bleef ik – en de nodige andere 45-plussers met mij – na afloop zitten met een vreemd gevoel. Want wat heb je aan al dat zelf profileren en marketen, als je niet wordt afgerekend op wat je kan, maar op één getal: je leeftijd. Uitgerekend diezelfde dag was er in de Telegraaf namelijk nog weer eens te lezen dat er voor werkzoekenden van boven de 45 jaar weinig hoop is op de arbeidsmarkt. Kans op het vinden van werk: 3%. Het gevolg van Nederlands regeringsbeleid.

Google in de Wolkenfabriek in Groningen

U kent de Nederlandse arbeidsmarkt wel: irrationaliteit ten top. Opleidingen die opleiden voor beroepen waar geen werk in is, vs. een tekort aan vakkrachten. Lonen die weinig of geen verband meer lijken te houden met de inhoud van het werk. Mensen die (veel te) lange reistijden maken om op hun werk te komen. Werkenden die de werkdruk niet aankunnen, vs. 1 tot 2 miljoen mensen die geen of onvoldoende werk kunnen vinden. We leiden massaal mensen op die vervolgens slechts een jaar of 20 kunnen werken, waarna ze tussen vanaf hun 45e tot aan hun (steeds latere) dood te oud voor de arbeidsmarkt zijn. Werken doe je eigenlijk vooral tijdens je studie. Het zou toch allemaal veel beter moeten kunnen als je er een slim systeem op loslaat?

Laat Google de arbeidsmarkt herinrichten

Dat riep bij mij de vraag op: hoe Google dat zou doen? Hoe zou de Nederlandse arbeidsmarkt er uit zien als Google die mocht inrichten? Op dezelfde manier als de BV Nederland nu? Nee, natuurlijk niet.

Hoe Google de arbeidsmarkt zou aanpakken, weten ze zelf natuurlijk ook nog niet. Dat zouden ze moeten bedenken, in lekkere leunstoelen, teams die samenwerken in de cloud, onder het drinken van gezonde vruchtensapjes. Maar ik ben er van overtuigd dat ze met een geweldige oplossing zouden komen. Ik ga er van uit dat Google een rationele afstemming zou maken tussen beschikbaar werk en werknemers, en daar een prachtig Kunstmatige-Intelligentie-systeem voor zou ontwikkelen, zodat werk, werktijden, werknemers en (om)scholing perfect op elkaar aansluiten. Intern doet het bedrijf er nu al alles aan om haar personeel optimaal te laten functioneren en het beste uit werknemers te halen, via gestandaardiseerde procedures die voortdurend worden geoptimaliseerd.

Anouk de Jong van Google.

Wat Google zeker niet op prijs zou stellen, is dat haar werknemers na iedere afgeronde klus maanden of jaren door het bedrijf moesten leuren om nieuw werk te vinden, en zelfs trainingen en cursussen moesten volgen om een baan te vinden. Of dat alle werknemers van boven de 45 niets meer mochten uitvoeren. Al die verspilde tijd en energie! Klus afgerond? Dan meteen een nieuwe!  Met de rationaliteit van Google zou er voor iedereen een optimale plek worden gevonden. In no time zou de Nederlandse economie booming zijn, terwijl iedereen fluitend naar het werk gaat.

Ronald de Jong van de gemeente Groningen bij Google. Foto: Marco in ‘t Veldt

Voorbeeld. Onze regering laat arbeidsongeschikte mensen goedkeuren. Die kunnen volgens de regering bijvoorbeeld brugwachter worden. Maar vervolgens gaan alle banen voor brugwachters naar gezonde mensen. Nadat je bent goedgekeurd word je dus gedumpt in de bijstand! Wat is daar de logica van? Dat probleem zal in de nabije toekomst trouwens alleen maar groter worden, want steeds meer ziektes worden chronisch in plaats van dodelijk.

Ik denk dat Google banen en werkuren rationeel zou verspreiden, en ook de beloning zou rationaliseren. Zo’n soort systeem zoals Uber gebruikt voor haar variabele taxitarieven, en om alle passagiers te koppelen aan de meest nabije lege taxi. Bijvoorbeeld: mensen met 3 jaar ervaring zijn erg gewild op de arbeidsmarkt dus verdienen veel, mensen met veel ervaring wat minder.  Of: ouders met kinderen maken kortere werkdagen, zodat er werk vrij komt voor 45-plussers die de hele dag kunnen wijden aan hun baan. Het systeem houdt bovendien de levensverwachting per beroep bij. Mensen die zwaar werk doen, verdienen dan meer maar bouwen minder pensioen op, want ze gaan immers vroeg dood.  Je verdient minder en betaalt meer pensioenpremie als je licht werk doet waar je oud bij wordt (nu is het vreemd genoeg andersom). En natuurlijk: het systeem stemt de grootte van opleidingen af, op het aantal beschikbare banen in de beroepen.

Als bedrijf heeft Google zelf een zeer geavanceerd werving en selectiebeleid, zodat het alleen de beste van de beste mensen aan neemt, en hun kwaliteiten optimaal benut. De gevolgen kennen we. Een geweldig bedrijf dat geld verdient als water. Maar wat gebeurt er met de mensen die worden afgewezen door Google?

Die moeten maar ergens een regering gaan vormen. En zo strompelen we als Nederland nog jaren voort met regeringen die de boel van kwaad tot erger laten gaan. Die een werkeloze oud-voetballer peptalks laten geven in zalen vol 45-plussers, en de illusie koesteren dat ze daarmee de ouderenwerkeloosheid oplossen. Tenenkrommend!

Dus Google alsjeblieft: help ons! Help ons van deze regeringen af die geen logische beslissingen kunnen en willen nemen. Herontwerp onze arbeidsmarkt! Met kunstmatige intelligentie, Machine Learning, of doe het desnoods in de Cloud, want zouden niet alle mensen in de wolken zijn, als jullie iedereen aan een baan helpen?

ps. Ik voorzie slechts één probleem als Google ons land gaat herinrichten. Dan zitten we binnenkort met zijn allen in Dublin. Belastingtechnisch voordeliger.

ps. 2. Bekijk vooral mijn LinkedIn.