Ik heb het al vaak voorbij zien komen is discussie’s: Wilders wil een hek rond Nederland. Hij vertelt er helaas nooit de prijs bij, en als rasechte Nederlander wil je natuurlijk weten ‘wat dat kost.’

Even googelen, maar ik vind tot mijn verbazing ook niemand anders die het rekensommetje gemaakt heeft. Dus zal ik hier een voorzetje doen. Ik ben altijd slecht in rekenen geweest, dus rekent u even mee als ik het fout doe.

In Israël en Berlijn is ruime ervaring met hekken. Ook in de VS hebben ze zo’n hek, tussen de VS en Mexico. De VS houden er gewoon niet van als mensen een ander land binnenvallen, vooral niet als ze Spaans spreken. Het land kreeg in het verleden al te maken met hele stromen gelukszoekers en vindt dat het al nu meer dan vol zit met al die Engelsen, Duitsers, Ieren, Italianen en natuurlijk heel veel Nederlanders.

Grensbewaking

Nederland wordt begrensd door de Noordzee, Duitsland en België. De lengte van de landsgrens bedraagt 1027 km en de kustlijn is 451 km lang, vind ik op Wikipedia. Die landsgrens is een dingetje, maar het draait natuurlijk het meest om het bewaken van de zeegrens en de havens. Het hek zal onze hele kust moeten beschermen. De asielzoekers komen immers meestal in bootjes Europa binnen.

Simpel beginnen. Z’n hek over land lijkt me goed te doen, en dan wil je het minstens zo effectief hebben als dat in de VS.

Het blijkt echter niet gemakkelijk om goede en betrouwbare gegevens over de kosten van de grensbewaking van de VS te vinden, althans voor mij. Je zou het in een Amerikaans overheidsrapport moeten kunnen vinden, maar daar zul je de weg voor moeten weten.

Ik vind wel gegevens bij het Amerikaanse NBC News en CNBC News, en die zullen wel een goede indicatie geven. Het Amerikaanse congres gaf  tussen 2006 en 2009 zo’n 2,4 miljard dollar uit voor een hek langs de Amerikaanse grens van 670 mijl. De kosten variëren maar zijn gemiddeld 3.9 miljoen per mijl. Erg effectief is dit hek niet, en daarom komt er nog eens 1,5 miljard bij om het te verdubbelen.

(Bij het omrekenen: een mijl is 1609 meter, een  dollar is 0.87 euro, een euro is 1.137 dollar).

Als ik land en zee bij elkaar optel hebben we in Nederland zo’n 1478 kilometer buitengrens. Delen door 1,6 is dat: 923,75 mijl. Dat is vervelend: want dat is langer dan dat hele hek tussen de VS en Mexico. Maar je hebt het dus al voor gemiddeld 3,9 miljoen dollar per mijl, 4,4 miljoen euro, laten we het in euro’s afronden op 4 miljard euro en nog eens 2 miljard er bij voor de effectieve versie.

Onze grens is dus 1,377 maal langer dan dat hek van de VS, en ons hek zal daarmee 8,26 miljard gaan kosten. Acht miljard om asielzoekers uit ons land te weren is een prikkie. Dat onze kust er ongeveer uit gaat zien als in onderstaande plaatjes, is een nadeel dat we voor lief nemen.

Personeel en bewakingsmateriaal

Maar tot zover de mooie kant. Het hek moet natuurlijk ook bewaakt worden, want die asielzoekers willen er natuurlijk gewoon door- of overheen.  Alleen al in 2010 werd het hek tussen de VS en Mexico bijvoorbeeld 4037 keer vernield zodat er mensen doorheen konden. Dat moet je repareren en bewaken, en dat gaat extra kosten opleveren. Hoeveel?

 

Je hebt personeel en materiaal nodig voor de grensbewaking en onderhoud. Dan heb je het allereerst over (extra) gewone douane, u weet wel, die mensen waarvoor je als gewone burger altijd in de rij moest staan bij de grens. In 1980 waren er nog 5500 douanemensen in dienst, sinds de grenzen open zijn is dat een fractie van dat aantal.

Vroeger hield de douane trouwens steekproeven, maar dat zal niet werken tegen die asielzoekers. Die deinzen nergens voor terug – zie Calais – , en een vals paspoort is overal te koop, zoals onze premier Malek Ramadan al bewees. Je zult dus altijd iedereen moeten controleren. Dat kan natuurlijk steeds effectiever, zodat de overheid meteen al uw gegevens kan koppelen aan bv. uw irisscan. Kunnen ze meteen ook kijken of u uw belasting en boetes al hebt betaald voordat u het land verlaat.

Je hebt verder natuurlijk bewakers nodig om te schieten op mensen die illegaal door Het Hek willen. Dat zal wat kosten (salaris 75.000 euro per persoon,  + nog eens zo’n bedrag voor overhead?). Qua materiaal moet je denken aan röntgenapparaten (2 miljoen per stuk, exclusief vertragingskosten transportbedrijven) waar iedere vrachtwagen doorheen moet voor een scan. Jeeps, drones,  opsporingshonden, speedboten en vliegtuigen.  En je moet het natuurlijk wel meteen goed doen, anders is het hek helemaal van de dam. Dan wordt je net zo’n een lachertje als Hongarije, waar het hek zo lek is als een mandje en de vluchtelingen er door stromen met tienduizenden tegelijkertijd.

In de VS is de grenscontrole sinds 2003 verdrievoudigd omdat de mensensmokkelaars steeds slimmer werden.  In 2012 waren er  18,516 grensbewakers. Wij kunnen het misschien met een fractie doen, maar laten we meteen insteken op een paar duizend man, en de douane op oude sterkte brengen. Maken we een budget van 8 miljard vrij voor personeelskosten. Wat het materieel kost, is een gok. Het Nederlands leger heeft op dit moment zo’n 3,5 miljard extra nodig, dus laten we dat vast voor grensbewaking inzetten. Bombarderen we IS gewoon niet meer en kost het ons niets extra.

 

De Border Patrol van de VS schat zelf (optimistisch?) dat ze 93% van de illegale immigranten tegenhoudt. Er zijn in de VS inderdaad haast geen illegale immigranten. Staatssecretaris Klaas Dijkhof verwacht dit jaar in Nederland 60.000 asielzoekers. Het plaatsen van het Hek van Wilders levert dus een aanzienlijk voordeel op.

Als het hek er staat komen er dus slechts 4200 asielzoekers het land binnen en houden we er 55.800 tegen. En dat voor een hek van eenmalig 8,2 miljard, 8 miljard personeelskosten voor extra douane en bewakers, en nog wat geld voor materieel dat we besparen op het leger! We behalen dus een aanzienlijk rendement.  Het hek kost ons slechts zo’n 286 duizend euro per tegengehouden asielzoeker in het eerste jaar, en dat bedrag loopt terug naarmate het hek er langer staat. Een koopje! Helaas blijven de personeelskosten e.d. helaas wel doortikken.

Een klein nadeel zal wel zijn, dat smokkelaars steeds slimmer worden en de bewaking dus steeds duurder. De illegale instroom in de VS begon pas terug te lopen toen er in Mexico economische groei optrad, en mensen minder reden hadden om naar de VS te gaan. De kans dat de oorlog in het Midden-Oosten snel stopt is klein, dus die vluchtelingenstroom duurt nog wel even. Daarmee halen we wel rendement uit onze investering. Bovendien worden die asielzoekers allemaal steeds kwader dat ze geen hulp krijgen, dus hebben we steeds meer reden om bang voor ze te zijn en om ze buiten te houden.

Daarnaast heb je kans dat buitenlandse schepen en mensen onze havens gaan mijden, vanwege al dat gedoe met de douane, maar zonder internationale handel redden we ons ook wel. Laat ze maar naar Antwerpen gaan, dat is nu toch ook een snelgroeiende haven.

De asielzoekers die we tegenhouden kunnen we gewoon terug de zee op sturen, na een paar keer proberen, geven ze het wel op of verdrinken. Ik neem trouwens aan dat Duitsland en België de asielzoekers die wij uitzetten, ook weer uitzetten. Gewoon terug naar waar ze vandaan kwamen! Nederland.

 

Advertisements