Groot nieuws deze week! Het sijpelt Nederland slechts mondjesmaat binnen via kleine berichten die allemaal van elkaar zijn overgeschreven, maar het is een revolutie. De Chinese firma WinSun heeft een huis van 200m2 uitgeprint. Kosten: 5000 euro. Het bedrijf kan er tien per dag printen. Dat doet het met een 3D-printer van 40 meter lang.
Het apparaat zou door verschillende manieren van 3d-printen ook leidingen voor elektra, water en airconditioning kunnen toevoegen. Andere onderdelen van het apparaat zouden bijvoorbeeld een dak kunnen leggen.

‘Einde woningnood,’ denk ik dan. Vreemd vind ik het dat de kleinste muizenis in Nederland wordt opgeblazen tot groot nieuws en zo’n bericht in Nederland nauwelijks de media haalt. Een Nederlandse commentator voegt er nog aan toe:

De 3d-geprinte huizen zijn interessant voor mensen met een laag inkomen, de commerciële woningbouw en noodsituaties waarbij er snel huisvesting nodig is.

‘Hoezo?’  vraag ik me af, ‘alleen voor mensen met een laag inkomen?’

“Het onderzoek heeft zich ook gericht op de bouw van woningen voor en op andere planeten. Deze 3d-printer is mogelijk één van de weinige apparaten die een infrastructuur op Mars of de maan kan bouwen”, zegt Khoshnevis.’

Wie die Khoshnevis is, wordt niet toegelicht, maar Wikipedia kent hem wel. Het is een ingenieur uit de VS. Geen wonder, want dat soort mensen komt meestal met dat soort ‘gelul in de ruimte,’ als het over technische ontwikkelingen en de toekomst gaat. Inderdaad, al lang wordt er gepraat over de mens in de ruimte, maar het zal nog wel lang duren totdat er mensen op de maan wonen. In die tussentijd vindt er een revolutie plaats in ons leven op aarde. Veel interessanter.

Nederlandse huizen absurd duur

grote-3d-printer-kan-huis-bouwen-in-24-uur

Villa uit de 3d-printer

Laat ik er eens hardop over denken wat de impact kan zijn van een huis voor 5000 euro op onze toekomst hier op aarde, gewoon in Nederland. Het geprinte huis heeft een oppervlak van 200 m2, en is daarmee een kwart groter dan mijn huis van 150 m2. Kennelijk ben ik volgens de ingenieurs iemand met een laag inkomen, en dat zal ik niet ontkennen. Het idee om zo’n huis voor 5000 dollar te kopen doet me watertanden. In de praktijk zullen er wat kosten bijkomen, maar toch…

In Nederland vind je het goedkoopste huis in Groningen: 175.000 euro gemiddeld. Met of zonder scheuren. In Noord-Holland vind je de duurste: gemiddeld 258.000 euro.

Ga je even de grens over van Groningen naar Duitsland, dan valt je de mond open als je daar de huizenprijzen ziet. Voor het geld van een gemiddeld Nederlands flatje, koop je in Duitsland een klein paleis. Hoe dat precies zit, is me nooit duidelijk geworden, maar er zijn een paar duidelijke factoren. Ten eerst is de grondprijs het grootste verschil. Nederlandse gemeenten hebben de huizenkoper als melkkoe gebruikt, en je kunt geen kant op, want Nederland is dichtbevolkt. De overheid investeert niet op de plekken waar nog ruimte is, dus kruipen Nederlanders allemaal naast elkaar op de duurste plekken, want daar is werkgelegenheid.

Daarnaast is het bouwen van een huis in Nederland veel duurder dan in Duitsland. Hoe dat precies zit, ga ik hier niet uitzoeken, maar ook daar is een duidelijke aanwijzing. Eén van de grootste fraudezaken die Nederland gekend heeft is de Bouwfraude. Dat de daders onbestraft zijn gebleven, is veelzeggend. Er werd door de fraudeurs een symbolisch bedrag betaald en de zaak was onder het tapijt. De enige die nu in een hutje op de hei zit, is klokkenluider Ad Bos. Dus is er weinig aanleiding om te denken dat deze praktijken gestopt zijn. Maar met de 3d-printer zet je die hele bouwwereld buiten spel.

Een leven lang kromliggen

 

Terug naar mijn uitgangspunt: ik stel me een leven voor als ik voor 5000 euro een huis uitprint. Ik denk even terug aan mijn vader die zijn huis niet uit te krijgen was. “Ik ga mijn huis niet uit, ik heb er mijn hele leven voor kromgelegen, en ze zullen me er met de voeten vooruit uit moeten dragen.”

‘Kromgelegen.’ Niet alleen mijn vader lag zijn hele leven krom voor een huis, maar bijna iedere Nederlander. Als je een huurhuis hebt, is het nog erger, dan kun je aan het eind van je leven je huis niet eens nalaten als erfenis. Er zijn huurders op een minimuminkomen die bijna de helft van hun inkomen kwijt zijn aan wonen, en daardoor bijvoorbeeld geen geld meer hebben voor hun medicijnen. Conclusies die zo schokkend zijn dat zelfs de woningcorporaties die de opdracht voor zulk onderzoek gaven, dat niet zo ronduit durven op te schrijven op hun websites. Van de gemiddelde huur uit het onderzoek, kun je dus in ongeveer een jaar een huis kopen. Als je het voor 5000 euro uit de printer haalt…..

Emancipatie door techniek

 

De uitvinders van de stofzuiger en de wasmachine dachten misschien ook dat ze een praktische uitvinding deden. En ze dachten misschien dat die binnenkort heel handig zou zijn als de mens op de maan of op mars zou leven, want ‘gelul in de ruimte’ had je toen ook al.

Maar de uitvinders bedachten niet dat ze de mensheid op een heel andere manier zouden veranderen, in hun visie werden mannen ruimtevaarders, en stonden vrouwen tot het einde der tijden achter het aanrecht. Echter: mede door de wasmachine en de stofzuiger ontwikkelde zich de emancipatie van de vrouw. Tot die uitvindingen lag de gemiddelde huisvrouw één of twee dagen per week op haar knieën de was te doen in ijskoud water. Toen dat niet meer hoefde, gingen huisvrouwen hun plaats in de samenleving opeisen. Onvoorstelbaar voor de uitvinders van de negentiende eeuw, maar je hebt nu zelfs mannen die de was doen! Dat had geen geen enkele science-fictionschrijver ooit kunnen bedenken! Emancipatie betekent bevrijding, en de wasmachine bevrijdde de vrouw van heel veel zwaar lichamelijk werk en de plicht zich de hele week aan het huis te wijden.

 

Economische groei

Waar zou een huis van 5000 euro ons van bevrijden? Van een leven lang krom liggen. Opeens geen hypotheek meer nodig. Van die 200.000 euro voor je huis houd je er 195.000 over voor nuttige of leuke dingen. Wat een economische groei! En wat een vrijheid. Wil je nu je huis verkopen, dan betaal je bijvoorbeeld alleen al 2% overdrachtsbelasting, dus al snel 4000 euro. Voor een huis van 5000 euro ronden we dat af op honderd euro. Een aanzienlijk voordeel dus, in een flexibele arbeidsmarkt waarin je snel en gemakkelijk moet kunnen verhuizen.

Die economische groei is natuurlijk ook erg nodig. Na een diepe economische crisis lijkt de Nederlandse economie op dit moment weer uit het dal te kruipen. Maar hoe komt dat? En is het wel groei?

De Europese Centrale Bank heeft onlangs aan andere banken een enorme som gratis geld uitgedeeld. Quantitative easing, heet dat. Die banken lenen dat geld tegen rente uit aan burgers. Niet om bedrijven te starten – vraag de gemiddelde Nederlandse starter er maar op na – maar om huizen te kopen. Met andere woorden: al dat geld wordt in hypotheken gestoken. Er worden dus weer huizen verkocht en de huizenprijzen stijgen. Wonen wordt nog duurder. En daarmee steken weer meer Nederlanders zich diep in de schulden om hun leven lang krom te liggen. Voor de banken was het geld gratis, maar voor ons niet. Wij moeten het terug betalen tot op de laatste cent. Met rente.

Dan nu het goede nieuws: dat is binnenkort allemaal niet meer nodig! Geen levenslang meer kromliggen, maar vrijheid. Een huis kopen word gemakkelijk, en verhuizen ook, vooral als je straks je nieuwe gordijnen en vloerbedekking ook uit de 3d-printer haalt. Woningnood is niet meer nodig en wat je verder allemaal met dat geld kunt doen? Dat kun je in de echte economie steken, zodat ook de werkloosheid wordt opgelost, en we bijvoorbeeld geen tekort op de gezondheidszorg meer hebben. Onze hypotheekschuld is nu meer dan 700 miljard euro en stijgt snel. Niet meer nodig, we betalen meteen onze hele nationale schuld van 500 miljard af. Einde begrotingstekort! Wat een vrijheid. Iedereen blij.

 

Niet iedereen blij

Nou ja, iedereen blij? Nee, je kunt het natuurlijk nooit iedereen naar de zin maken. Ten eerste zullen de hypotheekbanken niet blij zijn. Beleggen in hypotheken was tot nu toe een gemakkelijke en zekere manier om je geld te beleggen. Mensen zaten er hun hele leven aan vast. Dus steken banken liever hun geld in vastgoed dan in bedrijven en economische groei.

Maar zeg maar dag met je handje tegen de hypotheekbanken. Die 5000 euro voor je huis haal je straks gewoon van de lopende rekening. Laten we nu dus afspreken dat we als belastingbetalers geen banken meer gaan redden. Beleggen ze (alweer) fout, dan zijn de consequenties dit keer voor de bankiers, niet voor ons.

vvd hypotheek

Een tweede die niet blij zal zijn, is de overheid. De overheid raakt heel veel belastinginkomsten kwijt zijn, overdrachtsbelasting voor het Rijk en WOZ-belasting voor de gemeenten. Dus zal zij er waarschijnlijk van alles aan doen om dit scenario te voorkomen. Daar is zij nu al mee bezig.

In een flexibele arbeidsmarkt moet je vaak en snel kunnen verhuizen, als je ergens anders werk krijgt. Je hebt dus veel huurhuizen nodig. Dit kabinet is echter het omgekeerde van plan. Nu wacht je nog gemiddeld acht jaar op een sociale huurwoning omdat er een groot tekort aan huurwoningen is. Minister Stef Blok (VVD) wil nu dat het aantal sociale huurwoningen nog verder omlaag gaat,  320.000 minder. De VVD is al lang tegenstander van lagere huizenprijzen en voldoende goedkope huurwoningen. In de visie van de minister spreek je juist over economische groei als huizen schaarser en dus duurder worden. Iedereen moet een huis kopen – ook als je daar geen geld voor hebt – en zo worden de huizenprijzen verder opgedreven en halen hypotheekbanken een hoog rendement. Politici van de VVD stappen na hun politiek werk dan ook vaak rechtstreeks de bankenlobby in.

 

Verder gebruikt de overheid de belasting op gebouwen om geld in Nederland op grote schaal te herverdelen. Hypotheekaftrek en huurtoeslag gaan vooral naar dure huizen, dus naar de Randstad. Beide regelingen zijn een soort stimuleringspremie op het wonen in de Randstad, terwijl er op de randprovincies flink bezuinigd wordt. Kosten huizen bijna niets meer, dan valt deze herverdeling weg.

En dan zijn er natuurlijk de bouwmaatschappijen, de hypotheekadviseurs en de makelaars. De top van de bouwmaatschappijen verdiende in het verleden schatten aan het feit dat Nederlanders zich massaal in de schulden staken. Hypotheekadviseurs idem, vooral als ze woekerpolissen verkochten. Dat zal allemaal veel minder worden als een huis slechts 5000 euro kost.

Vooral voor gewone bouwvakkers is het sneu. Ze kunnen allemaal de uitkering in, net als al die anderen die door computers en robots vervangen worden. Chauffeurs, bankbedienden, rechtbankmedewerkers, loketbedienden, kassamedewerkers, en nog veel meer verouderde beroepen, allemaal niet meer nodig. Eén troost hebben ze: als wonen zo goedkoop wordt, kun je tenminste weer een beetje gewoon rondkomen van een bijstandsuitkering. En voor wie meer heeft dan dat, wordt het feest!

Zo kunnen er nog veel meer effecten zijn, als wonen gewoon weer betaalbaar wordt. En daarom geloof ik niet dat het gaat gebeuren. Grote kans dat alle voordelen van het printen van huizen bij iedereen terecht komen, behalve bij de gewone burger. Op de een of andere manier zal het onmogelijk worden gemaakt om in een huis van 5000 euro te wonen. Eigenlijk is het dat al, want anders zouden veel mensen al voor heel andere en goedkopere woonvormen hebben gekozen, vooral als ze financieel klem zitten.  Wat denkt u?

Hier nog een bijzondere: deze is aardbevingsbestendig. Handig in Groningen! http://3dprint.com/82322/chinese-3d-modular-homes/

Advertisements