Tags

, , , , , , ,

 

Vandaag is er een akkoord bereikt met ‘De Grieken.’ Op een foto zie ik Dijsselbloem breed lachend met zijn collega’s. Wat ze zeggen weet ik niet, maar bij mij komt spontaan de tekstop: ‘I’m the pianoplayer. Don’t shoot the pianoplayer’. Want de foto roept bij mij onmiskenbaar associaties op aan Karremans en de Nederlandse soldaten die met bier en vrouwen aan het hossen waren na de val van Srebrenica, terwijl de mannen die op hun bescherming hadden gerekend, één voor één verdwenen.

Griekenland ligt bloedend op de stoep. De mannen van de loan shark zijn langs geweest en kenden geen mededogen. Het gaat zeer lang duren voordat hun slachtoffer er weer bovenop komt, als dat al gebeurt.

Europa, dat was toch de belofte van vrijheid, rechtvaardigheid, voorspoed en nooit meer oorlog?

De Grieken?
Ja, er is een akkoord gesloten met ‘De Grieken.’ Maar welke Grieken zijn dat? Zijn dat die ministers die Griekenland de Euro binnenloodsten, terwijl iedereen wist dat het land economisch nooit kon opboksen tegen industriële grootmachten als Duitsland? Zijn het de bankiers, zoals Antigone Loudiadis, die valsheid in geschrifte pleegden bij het vervalsen van de Griekse cijfers, omdat het land de Euro in moest? Zijn het de mensen met de grote luxe jachten, hun ‘ontduikboten’ in de haven van Piraeus, die hun geld allang veilig in ‘Nederland is geen belastingparadijs’ hebben geparkeerd?

Nee natuurlijk niet. De rijken blijven buiten schot. De verantwoordelijken voor het gesjoemel worden niet vervolgd, want dat zijn de collega’s van diegenen die nu in Europa de beslissing nemen. Het Europa dat meer dan dertig jaar zaken deed met de corrupte oude kliek, en daar nooit enige gewetenswroeging over had. Ik heb nog nooit iemand zo hard zien lachen als voormalig minister Zalm, toen hij de vraag kreeg of het niet tijd werd om de oplichters te vervolgen. Nee, diezelfde Goldman Sachs is inmiddels al weer aan een volgende klus bezig, iets met onze bloedeigen ING bank. Jawel, diezelfde bank die wij belastingbetalers net voor 10 miljard gered hebben. Gered van de door Goldman Sachs veroorzaakte Euro-crisis.

Ja, ‘De Grieken’ gaan nu terugbetalen: de arme gepensioneerden, de zieken, de werkeloze jongeren. Tot de laatste cent. Ze zijn klemgezet, met een moker bewerkt, er is met een stoomwals over hen heen gereden. Eerst was er het ‘hulppakket’ van het IMF dat de economie vernietigde. (Volgens het IMF kun je kennelijk alleen een schuld terugbetalen als iedereen werkeloos is). Daarna weer nieuwe eisen. Maar hoe hard de Grieken ook een beroep op redelijkheid en menslievendheid deden: geen mededogen. Nu komt er weer een pakket; alles van enige waarde in Griekenland gaat in de uitverkoop. Alles wat het lijden van de allerarmsten enigszins verlicht, wordt afgeschaft. En wat te denken van een forse BTW-verhoging op voedsel, in een land waar ondervoeding van volwassenen en kinderen inmiddels een groot probleem is?

Communisme
Een humanitaire ramp, een hongersnood die door een regering wordt veroorzaakt. Dat was toch iets voor het communisme? Ik groeide ooit op in een wereld waarvan ik ‘wist’ dat die beter was dan de rest van de wereld. Want wíj waren de vrije wereld. Daar in het oosten; daar had je de meest vreselijke landen. Daar aan de andere kant van de muur, daar kon het zomaar voorkomen dat een heel land in armoede en hongersnood werd gestort voor een politiek doel. Bij ons, in het Vrije Westen, was zoiets natuurlijk uitgesloten, wij waren moreel superieur.

Dat wereldbeeld stamde uit de Tweede Wereldoorlog. Toen de fascisten verslagen waren, straalde de ster van Amerika en het Vrije Westen lange tijd. Toegegeven, bij zorgvuldige inspectie viel daar van alles op aan te merken. De Grieken waren onderworpen aan een vreselijk kolonelsregime dat rechtstreeks op de loonlijst van de CIA stond. Maar de intentie was er: in het westen kon je vrij zijn. Mensen hadden werk en welvaart, en voor diegenen die niet volop konden meekomen werd gezorgd. En alles zou er alleen maar beter op worden.

Tsipras’ fout was dat hij nog in dit sprookje geloofde. Dat hij dacht te onderhandelen met mensen die mededogen met zwakkeren hebben, dat hij een beroep kon doen op hun redelijkheid. Ja, Griekenland dacht, dat het met het vrije Europa mocht meedoen, nadat het kolonelsregime was gevallen. Maar ook de Berlijnse muur was allang gevallen, en sindsdien hoeft de politiek geen schijn van morele superioriteit niet meer op te houden. Het masker kan vallen.

Eén munt
‘De Duitsers’ wisten wat er zou gaan gebeuren, als de je financiële grenzen afbreekt tussen economisch sterke en zwakke gebieden. Na de val van de muur vaagde het industriële West-Duitsland de Oostblok-economie van de DDR weg. Om dat te compenseren pompte het maarliefst 1700 miljard in de voormalige DDR, en nog steeds jaarlijks meer dan 70 miljard. Ondanks dat gigantische bedrag, zal het nog minstens vijftig jaar duren voordat de voormalige DDR economisch kan meekomen.

Dat Griekenlands verouderde, vergrijsde economie, zonder enige steun tegen de Duitse exportmachine kon opboksen, was dan ook niet de verwachting. Daarom werd Duitsland bij de invoering van de Euro exportnormen opgelegd. Normen die Duitsland aan haar laars lapte, en waar je nu niemand meer over hoort. En exporteren deed het, want Duitsland wist dat je goed aan je export kon verdienen, mits je anderen maar flink geld leende. Zelfs terwijl de crisis al bezig was, in 2009, dwong Duitsland Griekenland om voor 6 miljard aan duikboten af te nemen. Geld dat Griekenland moest lenen.

Nu heb je als gepensioneerde in Griekenland geen gezondheidszorg meer, of iets te eten, maar je hebt in ieder geval nog je duikboot van oer-Duitse degelijkheid.

Maar wat moet je er nog mee verdedigen? In Griekenland wil niemand meer wonen, zelfs de asielzoekers uit Syrië niet. Dus zullen de jongeren – als ze een goede opleiding hebben – allemaal richting het Noorden gaan, werken in Duitsland of Nederland. Het Griekse geld is al naar het buitenland. En de vrijheid en rechtvaardigheid verdedigen? Dat idee zal in geen Griek meer opkomen. Iedere schijn van morele superioriteit van Europa is verdwenen. Iedereen binnen Europa weet nu wat er met je gebeurt als je je niet aan de Duitse regels houdt. Vandaag was het einde van ‘Het Vrije Westen.’